Pazarlama bakış açısı ile, youtube algoritmasının nasıl çalıştığını anlamak ve videolarınız için görünürlük kazanması için yardımcı olmak adına deneyimlerimi aktarmak istiyorum. Youtube en yüksek aktif kullanıcı sayısına sahip ikinci platform. 2005 yılındaki lansmanından bu yana da gelişimi ise, Televizyonlarla rekabet ve hatta artık rekabetin kazananı boyutuna ulaşmış durumda.
Youtube algoritmalarının da, izleme listemize katkılarından yola çıkarak başarılı olduğunu söylemek gayet mümkün, peki bu etkiyi nasıl yönetebiliyor? Youtube içerik oluşturucu kılavuzlarını inceleyerek, youtube algoritmasının nasıl çalıştığını keşfetmek için bir temel çalışma mevcut, bunu sizler için derlemek istedim.
Youtube’un algoritması nedir?
Algoritma; bir sorunu çözmek yada amaca ulaşmak için tasarlanan yönteme dair bir kullanıma sahip. Matematik ve bilişim sistemlerinde yaygın kullanılan bu tanım, başlangıçtan sonuca belirlenmiş bir son durumunun işlemler kümesi diye tarifleniyor. Youtube algoritması da, kullanıcıların önüne en çok ilgilenebilecekleri içeriği sunmak için tasarlanmış yapay zeka destekli bir öneri sistemidir.
Bu algoritmayı doğru işleyerek, video içerikleriniz ile ilgilenen kullanıcıların önüne içeriklerinizi çıkartabilir, hedef kitlenizle içeriklerinizi buluşturabilirsiniz.
Youtube Algoritması neleri içerir?
Youtube bizlere algoritma tasarım yaklaşımında dört maddesinin olduğunu belirtiyor.
- Politikaları ihlal eden içeriklerin kaldırılması
- Yanlış bilgi ve haberlerin engellenmesi
- haber ve bilgi için daha yetkin kaynakları öne çıkartma
- güvenilir içerik yaratıcılarını ödüllendirme
SEO için önemli olan E.E.A.T kriterleri aslında tüm içeriklerin temel taşı diyebiliyoruz buradan doğru da.
Youtube Algoritması 2024 yılında nasıl çalışır?
Detaylı bilgilendirme için https://www.youtube.com/howyoutubeworks/ adresinden de incelemelerde bulunabilirsiniz. Youtube kullanıcı davranışını anlamak için makine öğrenmesinden faydalanıyor, izleme, beğeni ve etkileşim kurma olasılığının en yüksek olduğu videolara öncelik verecek şekilde davranışları modellemeye ve öğrenmeye çalışan bu algoritma yapısı için, “İzleyicilerin video bulmak yerine, izleyiciler için video bulan” pozisyonuna doğru evrilmekte artık.
iki etapta ele alınan bu süreç için kısa özetini şu şekilde bizlere açıklıyorlar, izleyiciye kişisel deneyim sunma ve video performansı.
İlk etap, kullanıcının izlediği video içerikleri, hangi konu başlıkları ile etkileşimde olduğu veya hangi video içeriklerini görmezden geldiğine ilişkin sinyaller, video performansı ise izleyici performansına dayalı. peki youtube izleyici memnuniyetini nasıl ölçüyor?
- video izlenme süresi
- video paylaşımları
- etkileşim (beğeni, yorum, abonelik)
bu sac ayakları üzerine kurulu döngü de, haliyle youtube içerik üreticilerini beğeni ve yorum noktasında daha talepkar hale getirebiliyor. Şimdi daha detaylı bir inceleme ile youtube uygulamasının kullanıcı deneyimindeki her bir aşamayı nasıl yönettiğine bir büyüteç tutalım.
Youtube video arama
Bir video içeriğine erişmek için sadece youtube’daki arama butonunu kullanmayız, googla’a ait aramalarda, Google arama motoru sonuçlarında (SERP) ve google arama sekmesindeki video bölümlerinde de içeriklerimiz yer alır.
Video’nuzun bir aramada öne çıkması sizi tanımayan bir kitle ile tanışmanız anlamına da gelebilir. Bu kapsamda SEO kriterleri aynen geçerli olmaktadır aslında, bunları video özelinde değerlendirmek gerekir.
- İlgi düzeyi
- Video izlenme süresi
- Video kalitesi
Aşağıdaki video ile bu görseli tasvir edebiliriz. Aynı arama fakat sonuçlar farklı.
Youtube Ana sayfası
Ana sayfa çoğu kullanıcının youtube oturumlarında karşılaştığı ilk ekran, kullanıcının ilgisini çekebilecek reklamlar, alakalı videolar ile öneriler dolu bu ekran, youtube kişiselleştirilmiş deneyiminin en somut göstergesini ifade ediyor.
Oturum açmadan ziyaret ettiğinizde ise genel trend video ve içeriklerle karşılaşabilirsiniz.
Önerilen Videolar
YouTube, önerilen videolar ana sayfada ve “Sıradaki” bölümlerinde paylaşılıyor. YouTube , önerilen video algoritmasının her zaman değiştiğini açıkça belirtiyor . YouTube, alaka düzeyinin en üst düzeyde olmasını sağlamak için önerilen videoları sürekli olarak test eder ve bireysel kullanıcılara göre ayarlar.
Algoritma mümkün olduğu durumlarda kullanıcıyı dikkate alır:
- Tarihi izle.
- Arama geçmişi.
- Kanal abonelikleri.
- Haberler veya trend içerik için ülke ve günün saati.
Önerilen video algoritmasındaki bir diğer faktör video kalitesidir. YouTube, benzer hedef kitlelerin, aynı videoyu tıklayıp tıklamadığını veya sonuna kadar izleme davranışı ve etkileşimlerini dikkate alır. Bu işaretler içeriğin ilgi ve potansiyel etkileşimlerine dair algoritma için önemli kalite göstergeleridir .
Son olarak YouTube, ana sayfada ve uygulamada görünen anketleri kullanarak bir videonun ne kadar yararlı olduğuna ilişkin kendi verilerini topluyor. Bu doğrudan geri bildirim, algoritmayı ve öneri sistemini yalnızca yanıt veren kişi için değil, tüm kullanıcılar için geliştirmek için kullanılır.
YouTube içerik oluşturucuları şunları söylüyor;
YouTube Strateji Uzmanı Zach Mitchem;
“Önerilen video, odaklanılması gereken, anlaşılması önemli olan bir numaralı şeydir. Görüntülemelerin %70’i önerilenlerden gelmektedir.”Mitchem, kullanıcıların tek kanaldan birden fazla video izlemesinin önemini paylaşıyor. YouTube, kullanıcıların bir kanaldan birden fazla video izlediğini görürse kanaldaki diğer videoları önerecektir.
Kullanıcıların içerikle etkileşimde kalmasına yardımcı olacak bir taktik, küçük resim şablonu kullanmaktır. Mitchem şunu ekliyor:
“Kullanıcılar videoyu beğenirse, küçük resmi daha sonra tekrar görür ve tıklarsa YouTube, kullanıcıların birden fazla video izlediğini öğrenir. YouTube’a kullanıcıların bir kanaldan tek video izlemediğini, on video izlediğini öğretmek istiyoruz. YouTube, kullanıcıların birden fazla video izlediğini fark ettiğinde kullanıcıların platformda kaldıklarını, daha fazla kaldıklarını ve daha fazla reklam izlediklerini görecektir. YouTube onlara daha fazlasını göstermek isteyecektir.”
Burada önemli olan, kullanıcıların sürekli ilgisini çekmek ve onları diğer videolarınızı izlemeye teşvik etmek için küçük resimleri kullanmaktır.
Trend olan
Trendler, kişiselleştirilmediği için youtube algoritmasının benzersiz bir parçası, Trendler üzerinden oldukça geniş bir kitleye hitap etmek oldukça muhtemel. Ortalama bir içerik oluşturucu için trend, izleyicilerin dikkatini çeken noktaları doğru tespit etmenin anahtar öğesidir. Bazen viral bir video, bazen akım olan bir içerik veya gündem de bunların içerisinde olabilir.
YouTube Kısa Videoları
Kısa videoların, Tiktok’ların ve Instagram videolarının yükselişiyle birlikte Youtube’un içerik oluşturucuları Shorts kullanmaya teşvik ettiğini artık daha bariz fark edebiliyoruz. #shorts30 gibi Youtube destekli hashtag’ler, içerik oluşturucuları bir ay boyunca günde bir video yüklemeye teşvik ediyor. Ana sayfanın mobil sürümünde kısa videolara oldukça yüksek öncelik veriliyor ve bir reklam ve bir uzun videodan sonra öne çıkıyor.